Kuchnia
- Szczegóły
- Dział wiadomości: Kuchnia
- czwartek, 14, kwiecień 2011 03:34
- Autor: Piotr Bolko
W podry staramy si je produkty lokalne - smakujemy w ten sposb nowe potrawy poznajc koloryt miejsc ktre zwiedzamy.
Sonina wdzona na Ukrainie jako zagrycha do samogonu, sodka cebula i wymienite zupy w Rumunii, szaszyki w Gruzji popijane czerwonym winem, pierogi z baraniny w Mongolii w towarzystwie "Chingisa" - tego si nie zapomina!
Jako stae wyposaenie zabieram kuchenke Primus na wszelakie paliwa - zazwyczaj pali benzyne, ale w razie potrzeby i nafte, denaturat, diesla a i na mocny bimber pojdzie :)
Do tego zwyka patelnia, czajnik z metalow rczk do gotowania wody w ognisku, garnek na zupy, kubki, talerze i sztuce dla kadego w aucie.
Dodry n kuchenny lub dwa - duy i may oraz oseka i deska do krojenia s du pomoc w kuchennych pracach.
Wielu znajomych uywa Opineli i noy szwedzkich Mora, ktore wietnie daj sobie rade na biwaku.
Jeli tylko mamy miejsce zabieramy ze sob eliwny kocioek na trjnogu z dokrcan pokrywk - mona w nim przygotowywa na ognisku dania jednogarnkowe - pieczonki, gulasze, leczo, gste i poywne zupy, sosy grzybowe i inne pysznosci.
Transport kocioka bywa uciliwy - naley na niego uwaa - eliwo jest kruche, zawsze jest osmolony, cizki i duy, ale smak da w nim przydzanych rekompensuje trudy zwiazane z jego woeniem.
A teraz kilka "przydasiek" do skrzynki kuchennej:
sl, cukier, pieprz czarny mielony i ziarnisty, kawa i herbata, kostki rosoowe, maggi, mieszanka ulubionych zi, zupki byskawiczne knorr lub inne "chiskie", kilka zup w proszku, pure ziemniaczane w kubkach, kilka konserw - polecam gulasz angielski z Biedronki, mleko skondensowane w tubce, swojski smalec, powida liwkowe, i co kto lubi :)))
Dla ekstremalistw s na rynku gotowe porcje ywnociowe dla wojska - nie traci si czasu na gotowanie ale ich smak pozostawia wiele do yczenia.